07. februar 2025
Årets Dyrevelferdskonferanse handler om – Løsninger for bedre dyrevelferd –
Det er lett å peke på problemer, men hva kan gjøres for å forbedre dyrevelferden og hva har vi allerede gjort?
Vi starter konferansen med et historisk tilbakeblikk på noe av arbeidet og løsningene som har økt velferden for dyr. Til å holde dette innlegget har vi fått med oss, ingen ringere enn han som Hans Majestet Kongen har utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelege Norske St. Olavs Orden, for sin innsats for dyrevelferd og bærekraftig Landbruk. Selveste Odd Vangen.
Fra historie går vi videre til tema “Fersk forskning fra ferske forskere“.
Her får vi presentert utdrag fra master- og doktorgrader fra ulike perspektiver som kan belyse velferds tematikk og gi økt dyrevelferd.
Naturforvaltning er et omfattende tema og berører i stor grad etologikunnskap. Vi bruker mer og mer av naturen og ville dyr får mindre leveområder. Menneskers utbygginger og ferdsel påvirker dyrene i så stor grad, at dyrene risikerer å miste nødvendig habitat for å overleve. Tap av areal og andre påvirkninger som lyd, lys, klimaendringer og menneskers levevaner påvirke dyrs atferd og velferd. Vi har med oss Tor Harald Ottesland som skal fortelle om arbeid med “Grønne bruer” og hvordan dette øker dyrevelferd.
Flere forskere fra Norsk Institutt for Bioøkonomi i Tjøtta, Grete Meisfjord, Inger Hansen og Vibeke Lind skal gi oss innblikk i hvordan de forsker på klimagass og virtuelle gjerder som nye løsninger. Vi får også inn Elin Sikkeland som forteller om virtuelle gjerder gjennom et brukerperspektiv.
Senere skal Cortney Alice Waugh vise oss hvordan droner kan brukes for å samle helse-data fra knølhval, som også er en viktig del av naturforvaltning.
For å forstå hvordan dyr opplever sine miljø må vi også vite hvordan sansene fungerer og hvordan sansene registrere inntrykk fra omverden. Maria Rørvag Vilain, førsteamunensis ved Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har forsket på dyrs persepsjon. Hun forteller oss om forskningsprosjektet #Smellwell. SmellWell fokuserer på å utforske grisens luktesans og nevrobiologien knyttet til lukt og følelser. Målet er å forbedre drift og miljøberikelser for griser ved å bruke ulike dufter!
Fisk er kanskje nåtidens ferskeste husdyr. Damfisk har røtter flere tusen år tilbake fra Asia og det har vært en gammel samisk skikk å kultivere fisk i fjellvann for økt matsikkerhet her i Skandinavia. Nå er fiskeoppdrett blitt en verdensomspennende matproduksjon i både ferskvann, saltvann, i hav og på land. Kvarøy fiskeoppdrett er et familie-eid fiskeoppdrett på ei lita øy, Kvarøy, som ligger på Helgeland. Alf-Gøran Knutsen skal fortelle oss om deres drift, motivasjon og løsninger i ei næring med raskt utvikling. Han ble tildelt årets navn-pris av Fiskeribladet i 2024, og er kjent for å be alle besøkende og ansatte om å ta av seg skoene! Det er jo viktig at folk trives.
Magnhild Oust Torske har forsket på nettopp dette, hun har undersøkte sammenhengen mellom bønders velvære og dyrevelferden på deres gårder. Hun skal presentere funn fra studien sin, som understreker bønders mentale helse som en viktig faktor for god dyrevelferd. Videre får vi også et innlegg fra DyrebarOmsorg med Christine Olsen som er etolog og dr.philos i folkehelsevitenskap, hun skal forklare nærmere hvordan dyr påvirker menneskers helse og velferd.
Det er et innholdsrikt program vi skal igjennom i år, og det settes av tid til “sofaprat”, spørsmål og oppsummering gjennom DyrePrat, ledet av Edvart Iversen, som er et naturtalent i vertskap, opptatt av etologi og nyttig innovasjon.
Vi sees på Steinkjer eller skjerm!